Recepti

Image

Arancini - grickalice od naranče


Umjesto da bacite, koru naranče možete super iskoristiti. 
 


Sastojci:
- Kora od naranče
- Šećer

Postupak:

Narežite koru od naranče na trakice debljine 5 mm. Namočite ih u hladnu vodu i tako ostavite 24 h. Promijenite vodu i ostavite još jedan dan. Ovim načinom smanjit ćete gorčinu kore. Nakon dva dana namakanja i mijenjanja vode kora je spremna za kuhanje. 
 

Stavite kore u novu vodu i postavite na štednjak, pustite da provrije i tako pustite da se kuha 10-ak minuta. Postupak ponovite još jednom, hladna voda i kuhanje. 

 

Dok se kore kuhaju u drugu posudu stavite šećer i vodu. Omjer je 500 g šećera na 500 g narančine kore, pa će vam vaga biti najbolji prijatelj u ovom dijelu postupka. Ja u vodu i šećer stavim jednu mahunu vanilije, ali ispadne super i bez toga. Kuhajte vodu i šećer na laganoj vatri dok se šećer ne otopi tj. dok ne dobijete slatki sirup. Zatim u taj sirup dodajte komadiće narančine kore koje ste kuhali i dobro ih potopite. Kuhajte sada sve zajendo još cca 20-ak minuta. Nakon kuhanja maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi. 

 

Ohlađene kore slažite na papir za pečenje, odvojeno jednu od druge da se ne zalijepe. Možete ih na papiru još malo posuti šećerom ako želite. Pustite da se kore lagano osuše na papiru odprilike 24 sata.

 

Nakon sušenja najljepše ih je poslužiti kao ukusnu grickalicu u staklenu zdjelicu.  

Lucija, Social & Content Manager