Tips & Tricks

Image

Razumna kupovina


Prije odlaska u trgovinu potrebno je isplanirati svoju kupnju i poznavati navike ukućana. Kupnja na način da uzimamo s polica što nam se svidi bez razmišljanja o stvarnim potrebama vodi do toga da u konačnici stvaramo veće količine otpada, a hranu bacamo. Postoji nekoliko osnovnih pravila koja treba poštovati u kupovini:

Isplanirati kupnju živežnih namirnica ovisno o tome koliko kućanstvo može potrošiti prilikom jednog objeda. npr. nema smisla za dvije osobe kupiti 5kg mesa.

Kupovati namirnice koje imaju mogućnost višestruke upotrebe. npr. mrkva čije oguljene ostatke možemo pretvoriti u čips ili koristiti za povrtni temeljac. 

Kupovati namirnice koje su ekološkog podrijetla jer tako potičemo ekološku proizvodnju, kupujemo kvalitetno i pazimo na svoje zdravlje. 

Kupovati hranu sa što manje plastične ambalaže. Uvijek je bolje uzeti namirnice koje se ne nalaze u plastici jer razgradnja plastike u prirodi može potrajati i do 100 godina. Ako ipak posegnemo za plastičnom ambalažom, neka ona bude već reciklirana. Za kraj bitno je koristiti platnene vrećice koje se mogu upotrijebiti nebrojeno puta. Plastične vrećice stvaraju dodatni otpad dok papirnate iako su brže razgradive potiču dodatnu proizvodnju što opet nije najsretnije rješenje za prirodu.

Kupovina uz nekoliko osnovnih pravila možda se čini teža u početku, ali jednom kada se usvoji "eko" način kupovine, on postaje i jedini.

Jedan dobar savjet je ne ići u kupovinu gladan. Svi smo to prošli i time uvijek napunimo kolica u trgovini nepotrebnim artiklima.

Arijana, Finance