Tips & Tricks

Image

Devet života starog kruha


Namirnica toliko stara i konzumirana kao što je kruh, svoj životni vijek ne mora završiti nakon pola dana izloženosti svježem zraku. Osim brojnih savjeta za zadržavanje svježine kruha, postoji niz trikova za omekšavanje, ali i recepata koji će vam pomoći da kruh iskoristite do zadnje mrvice. I to doslovno!

Kutija glavu čuva

Vjerovali ili ne, ali najefikasniji način zadržavanja svježine kruha je – kutija za kruh! Zatvaranjem kruha u plastičnu vrećicu ubrzava se proces nastanka plijesni, dok se čuvanjem kruha u hladnjaku ubrzava proces isušivanja. Najbolje je zamotati ga u čistu pamučnu krpu, zatim pohraniti u papirnatu vrećicu te ga tako upakiranog spremiti u kutiju. Uz pravilno rukovanje, kruh može ostati mekan i do 5 dana.

Ideja za smrznut se

Jeste li znali da je kruh moguće smrznuti? Nakon dolaska iz trgovine, procijenite koliko kruha vam je potrebno za današnji dan, a ostatak narežite na šnite, svaku posebno zavijte u prozirnu foliju i zajedno ih spremite u vrećicu za zamrzavanje. Vrećicu dobro zatvorite i spremite u zamrzivač. Zamrznuti kruh potrebno je prvo otopiti na sobnoj temperaturi, a zatim zagrijati 10-ak minuta u pećnici ili na tavi na malo vrućeg maslaca. Nakon toga uživancija u fenomenalnom okusu može početi!

Par kapi vode vraća svježinu

Kruh koji ste nakon kupovine zaboravili ili ga jednostavno niste stigli ni načeti prije nego što je postao tvrd možete ponovo vratiti u život! Cijelim komadom potrebno je kratko „proletjeti“ kroz mlad vode, a zatim ga kratko zapeći u pećnici. Površina kruha mora biti dobro namočena, ali ne i natopljena. Nakon 5-10 minuta na 170°C kruh će ponovo biti mekan i mirišljav, kao da je tek ispečen.

Celer, dame i gospodo!

Ako ste mislili da ste zapamtili sve benefite celera, varate se! Ova čudotvorna namirnica idealna je ako kruh želite održati svježim preko noći. U plastičnu vrećicu pohranite kruh i jedan komad celera – on će tijekom noći lagano otpuštati vlagu i sprječavati kruh od isušivanja. Idućeg jutra uživat ćete u mekanom i finom kruhu, baš onakvom kakvog ste ga kupili.

French toast – razlog zbog kojeg ćete stari kruh čak i kupiti

Fina, hrskava i sjajna zlatno-smeđa korica French toasta (pohanog kruha) u kombinaciji s omiljenim sirom? Zvuči kao savršen doručak. A imamo i super vijesti – ovo jelo ispada puuuuno bolje ako ga pripremate sa starim kruhom. Bolje će upiti mješavinu za pohanje, a time će postati sočniji, slasniji i hrskaviji.

Mljeveno meso i stari kruh – ljubav bez konkurencije

Definitivno jedna od najljepših simbioza u kuhinji je upravo ona između mljevenog mesa i starog kruha. Dodavanjem namočenog starog kruha u smjesu, mljeveno meso postat će prozračnije, lakše i sočnije, a stari kruh dobit će novu priliku da zasja u svom punom sjaju.

Brusketi i brusketice

Bez puno filozofije – kruh možete narezati na šnite, dobro istrljati rasječenom polovicom češnjaka i zapeći u pećnici. Toplina i vlaga iz češnjaka prvo će omekšati kruh, a zatim će se stvoriti fina korica tako da će tekstura biti idealna: mekano iznutra, hrskavo izvana. Na vama je samo da izaberete jednu od bezbroj kombinacija kojima ćete upotpuniti svoje slasne zalogajčiće. 

Domaći krutoni

Bilo da ih konzumirate kao hrskavi dodatak salati ili ih ubacujete u finu krem juhu, krutoni su uvijek ugodno iznenađenje! Pripremite ih tako da osušeni kruh narežete na kockice, a zatim ih kratko zapecite u pećnici na 180°C kako kockice ne bi zagorjele. Pohranite ih u posudu za čuvanje i uživajte u finim, hrskavim zalogajima.

Stigli smo do posljednje mrvice...

Stari kruh uvijek možete potpuno osušiti i samljeti! Krušne mrvice često su korištena namirnica u kućanstvu, a životni vijek im je uz pravilnu pohranu puno dulji. Dobivaju se tako da se kruh narezan na šnite osuši u pećnici, a zatim se samelje ili usitni u blenderu.

Nika, Social Media Account Manager